Om våra smycken

De flesta av våra mässingssmycken är sammansatta av delar tillverkade med stansar från början av förra seklet, i vissa fall är förlagan till dem ännu äldre. Många av de beslag och ornament vi använder är sällsynta och svåra att få tag i idag. Du kan alltså vara säker på att ditt nya smycke inte kommer att sitta på var och en du möter. Lite mer arbetade, och dyrare, smycken gör vi oftast bara i ett enda exemplar för att de verkligen ska vara unika och kännas speciella när du bär dem. Eftersom våra smycken är handgjorda, finns det mindre skillnader även på t.ex. två örhängen som säljs som ett par. Två handgjorda smycken blir aldrig exakt likadana, vilket förstås är charmen med dem.

De flesta av våra smycken är gjorda av mässing eller tenn. Många av delarna är pläterade i äkta guld eller silver och sedan patinerade för att få den där vackra, gammaldags, lite mörka färgen. En del smyckedelar antikbehandlar vi för hand en eller flera gånger för att få fram skuggor, dagrar och strukturer i mönstret, och
en del handmålar vi

till sist lackas de som skydd. Allt det här sker innan smycket eventuellt målas för att sedan lackas igen, också det en eller flera gånger. I några fall är metallen endast pläterad, det gäller t.ex. några av våra kedjor, och i några fall utan annan ytbehandling än patinering. Det gäller några kedjor och också några av våra enklaste infattningar. Delarna utan plätering kan komma att bli mörkare med tiden, det gör dem ännu vackrare och får ditt smycke att se mer antikt ut.

När det gäller plätering, patinering och antikbehandling kan lite mer sägas om färgerna på metalldelarna i våra smycken. Ett föremål som pläterats i guld eller silver varierar i färgen beroende på från vilken tillverkare det kommer och faktiskt även beroende på när det är tillverkat. När sedan den första patineringen gjorts är variationen på nyanser ännu större. För att göra det lite enklare, benämner vi i huvudsak färgen på våra smycken som antingen antikguld eller antiksilver. Sedan använder vi också beteckningen mörkt antikguld respektive antiksilver. Guldoxid, silveroxid och kopparoxid är lite ljusare till färgen och till sist har vi också föremål i färgen metallsvart (på engelska gun metal).

De smyckestenar och pärlor vi använder i våra smycken kommer oftast från firma Swarovski i Österrike som är de bästa på marknaden och vars kristaller har 100% exakta facetter. Vissa smycken innehåller också en eller flera handgjorda prismor av böhmisk kristall. De tillverkas i fabriker med månghundraåriga anor och de blir sedan omsorgsfullt slipade och polerade för hand. En favorit är de fantastiskt vackra, också de handgjorda, glasopalerna som skimrar i många färger och som är nästan lika vackra som äkta opaler. Tennfigurerna vi använder är gjutna i Australien eller i USA.

Vi har också en serie smycken av sterling silver och/eller brons med djurmotiv, vanligast är hundar, som tillverkas på beställning åt oss av en silversmed i Colorado, Usa. Hon driver ett "no kill resque center" för hundar av alla slag och en del av vinsten per smycke går till att driva centret vidare. Måttot är "changing the world for one dog at a time".

Inspiration till många av våra smycken kommer från olika tidsåldrar. Mest från den viktorianska eran, från Art Deco och från Art Noveau (den konstnärliga stil vi brukar kalla jugend); alltså tiden mellan ca 1850 - 1930, men också från renässansen och medeltiden.

 
 

Vi reserverar oss för text- och bildfel. Eftertryck, kopiering m. m. av text och bilder publicerade på dessa sidor, förbjudes.

Alla bilder på dessa sidor är publicerade med respektive ägares tillstånd.

 

 
Hem
Tillbaka
Startsida