Nickelallergi

Metallen vi använder i våra smycken är till största delen mässing. Mässing är en legering som i huvudsak består av koppar (Cu) och zink (Zn). Normalt tillverkas mässing av 67% koppar och 33% zink men genom att variera halterna av koppar och zink får man fram olika färger. Ökar man kopparhalten blir mässingen rödare, sänks halten under 50% får man en vit mässing. Genom att tillsätta andra metaller kan man dessutom få fram egenskaper som gör mässingen lämplig för olika användningsområden.

Nickel tillsätts inte till mässing, däremot kan nickel användas som ytbehandling i de fall man önskar en blank silvermetallfärg på slutprodukten.

Efter vad som försäkrats oss av våra leverantörer innehåller delarna i våra smycken inte nickel. Det finns dock ett, av oss känt, undantag från detta. Det är basen till våra hårspännen, alltså själva hårspännet, säljs i hobbyaffärer i Sverige märkt ”Klarar nickelgränserna”
.

Den som vill läsa mer om nickel och nickelallergi hänvisas till Socialstyrelsens meddelandeblad om nickelallergi.

Du som är osäker på om du tål att ha mässingskrokar i öronen, kan beställa alla modeller av örhängen för hål i öronen med krokar av kirurgstål, sterling silver, äkta 18K guld, titan eller niobium. Krokar av stål, med dekorer som passar både guld, silver och koppar, samt krokar av niobium, sterling silver och titan har vi i lager. Niobium och titan är två av de metaller som är godkända för kirurgiska inplantat i människokroppen och som anses vara de allra säkraste ur allergisynpunkt. Krokar av niobium kostar 20 kronor per par utöver kostnaden för själva örhänget. Läs mer om krokar av niobium här. Vanliga krokar av sterling silver eller titan kostar 30 kronor per par extra.

Krokar av äkta guld måste vi specialbeställa. Priset för dem avgörs av när Du gör Din beställning eftersom ädelmetaller varierar ganska mycket i pris över tiden.

Vi tar inte ut någon extra kostnad för själva bytet av krokar.

Du som inte har hål i öronen kan beställa de allra flesta av våra örhängen med clips istället för med krokar.
 

 
Hem
Tillbaka
Startsida